Címke: irritábilis bél szindróma
Az egészség szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatásáról már az Ószövetségben is találhatunk utalást, miszerint "Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette" (Genesis 18:8). Plinius, kr.e.76-ban, fermentált tejtermék fogyasztását javasolta gyomor-bélhurutban. Az 1908-ban Nobel díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, toxint termelő "káros" baktériumok számát és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát.

A probiotikumok olyan készítmények, melyek élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából fontos és meghatározó mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok) megfelelő számban tartalmaznak és ezek fiziológiásan kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetben szájon át történő alkalmazásukat követően. A különböző készítmények összetételüknek megfelelően befolyásolják a bélflóra egyensúlyát. Speciális összetételüket a tudományos eredmények felhasználásával alakítják ki.

A készítményekkel szemben támasztott követelmények a következők:

  • Humán eredetűek
  • A természetben nem "károsak"
  • Ellenállóak a technológiai folyamatok pusztító hatásával szemben
  • Ellenállóak a gyomorsavval és az epesavakkal szemben
  • Megtapadnak a bél nyálkahártyáján
  • Rövid idő alatt is képesek megtapadni a béltraktusban
  • A "káros" baktériumok fejlődését, szaporodását gátló anyagokat termelnek
  • Segítik és szabályozzák az immunválaszt
  • Befolyásolják az anyagcsere folyamatokat pl.: koleszterin megkötése/felhasználása, vitaminok termelése.
Az egészségügyi világ szervezet (WHO) állásfoglalása szerint a megváltozott bélflórával közvetlenül összefüggésbe hozható emésztőszervi betegségek a következők:

  • Antibiotikum okozta hasmenés
  • Utazók hasmenése
  • Gyermekek vírusos hasmenése (rotavírus)
  • Étel-fertőzések okozta hasmenés
  • Székrekedés
  • Ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (idült fekélyes vastagbél gyulladás /colitis ulcerosa/, Crohn betegség)
  • Irritábilis bél szindróma
Ezekben a betegségekben számos kutatás igazolta a probiotikus étrendi kiegészítők jótékony hatását.

A károsodott bélflóra számos betegség kialakulásához vezethet, köztük:
  • flatulencia
  • hasi puffadás
  • elhízás
  • emésztési zavarok
  • gyomorfekély
  • candidiasis (sarjadzógomba-túlburjánzás)
  • irritábilis bél szindróma
  • Crohn-betegség
  • vastagbélgyulladás (colitis)
  • fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)
  • hasmenés
  • székrekedés
  • laktóz intolerancia
  • allergia
  • diverticulitis
  • áteresztő bél szindróma /átszivárgó bél szindróma (Leaky Gut Syndrome)
  • krónikus fáradtság szindróma
  • epebetegségek
  • májbetegségek
  • hasnyálmirigy betegségek

daganatos betegségek:

  • vékonybélrák
  • vastagbélrák
  • végbélrák
Rendelés leadása

Hírlevél

Keresés

Az oldalon való kereséshez kérjük, adjon meg egy kulcsszót!