Bélflóra

A bélflóra - a beleinkben természetes körülmények között élő baktériumok összessége.

Tudta Ön ?


- ,hogy számuk 10.000.000.000.000 (1013) és több mint 400 faj alkotja ezt a közösséget ?
- ,hogy összsúlyuk több mint 1 kg ?
- ,hogy az Önben található baktériumok mennyiségi és minőségi összetétele olyan jellemző Önre, mint az ujjlenyomata ?
Születésünkkor a bélrendszerünk steril, benne baktérium nem található. Az optimális baktérium összetétel kialakulásának a normál szülés és az azt követő anyatejes táplálás kedvez. Császármetszés és/vagy az anyatejes táplálás korai elhagyása esetén késve vagy nem tökéletesen alakul ki.

Mi az egészséges bélflóra szerepe?

  • Gátolja az idegen (káros) baktériumok megtelepedését,
  • Védi a bélnyálkahártya épségét,
  • Biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.
  • A bélflóránkat alkotó baktériumok többféle módon gátolják a számunkra káros baktériumok megtelepedését. Egyes jó baktériumok közvetlenül, míg mások speciális fehérjék termelésén keresztül akadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bél nyálkahártyáján. A bennünket védő baktériumok sokszor közvetlenül is gátolják a nemkívánatosak szaporodását. A jó baktériumok fő képviselői - pl. a Bifidobaktériumok - anyagcseréjük során olyan végtermékeket termelnek, melyek rontják a kórosak életkörülményeit.
  • Egészséges bélflóránk biztosítja a bél nyálkahártyájának épségét. Pusztulása esetén kimutatható a nyálkahártya fokozott áteresztő képessége, melynek következtében egy fontos védelmi vonalunk gyengül meg.
  • A bélflóra és az immunrendszerünk közötti kommunikáció már születésünk után közvetlenül megkezdődik. Ennek segítségével alakul ki a bennünk élő baktériumok mennyiségi és minőségi összetétele. A már kialakult flóra a továbbiakban részt vesz az immunrendszerünk fejlődésében, működési egyensúlyának kialakításában. Ez a kölcsönös egymásra hatás a további életünkben is megmarad és a bélflóra végig fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Rendelés leadása

Hírlevél

Keresés

Az oldalon való kereséshez kérjük, adjon meg egy kulcsszót!